Average speed equation

Online Tutoring Is The Easiest, Most Cost-Effective Way For Students To Get The Help They Need Whenever They Need It.

SIGN UP FOR A FREE TRIAL




Speed is the distance covered by a moving object in one second but the average speed is the total distance covered in total time.

          Average speed = Total distance covered/elapsed total time

The S.I unit for average speed is m/s, which is same as velocity or speed.

In our way to school, we are facing so many traffics which affect our speed. Suppose we have covered S1 distance in t1 time, S2 distance in t2 time, S3 distance in t3 time and S4 distance in t4 time. So that the average speed would be:

          Average speed = total distance/total time

                             = (S1 + S2 + S3 + S4)/(t1 + t2 + t3 + t4)


Example: John drove for 6 hours at a rate of 100 miles per hour and for 4 hours at 120 miles per hour. What was his average speed for the whole journey?

Solution: Given that,
          Distance in 6 hr = 100 x 6 = 600 miles
          Distance in 4 hr = 120 x 4 = 480 miles
So, total distance = 600 + 480 = 1080 miles
          Total time = 6 hr + 4 hr = 10 hr
Therefore, Average speed = 1080/10 = 108 miles per hr
 

Example: A car travels 70.0 mph north for 2.00 hour, then 80.0 mph east for 0.500 hour, and finally 100.0 mph northeast for 4.00 hours. Calculate the average speed.

Solution: Given that,
          Distance in 2 hr = 70x 2 = 140 miles
          Distance in 0.5 hr = 80 x 0.5 = 40 miles
          Distance in 4 hr = 100 x 4 = 400 miles
Total distance = 140 + 40 + 400 = 580 miles
Total time = 2 + 0.5 + 4 = 6.5 hr
Therefore, Average Speed = 580/6.5 = 89.2 miles per hr


 

HAVE A QUESTION? Chat With Our Tutoring Experts Now